LIADAN

Kutsumanimi: Possu, Albiinoponi

Rotu: Connemaranponi

Sukupuoli: Tamma

Väri: Valkovoikko

Säkäkorkeus: 142cm

Syntymämaa: Ruotsi

Omistaja: Topias Kallio

Maahantuoja: Mirkku ja Marie TM (evm)

Syntymäaika: 27.7.2009 (reaali)

Painotus: Este

Taso: HeB/140cm

Suku: (evm)

Emä: Lilla Britta

Isä: Kalix 

Emänisä: Calle

Emänemä: Lilla Birgitta

Isänisä: Henrik IV

Isänemä: Diana 

Kuvaus:

Liadania on hankala kuvata parilla sanalla, sillä se osaa olla niin monimuotoinen. Päältä päin poni on äksy.  Tamma kulkee usein korvat luimussa ja muita hevoskavereita se herkästi pomottaa. Pieniä lapsiakin ja kokemattomia se saattaa töniä kuin kokeillen ovatko he alempiravoisempia. Liadanille pitää siis asettaa selkeät rajat, mikäli haluaa saada siitä parhaat puolet esiin. Etenkin  uusien tuttavuuksien kanssa kokeilee rajojan.

Hoitaessa Possu on vähän ikävä. Pitkistä harjaushetkistä se ei välitä, vaan tällöin se alkaa stepailemaan turhuatuneena. Samoin tapahtuu pitkillä kuljetusmatkoilla ja eläinlääkärin pidemmissä toimenpiteissä.  Eläinlääkärin tullessa poni saa siis usein rauhoittavia. Hoitaessakaaan kaviot eivät meinaa pysyä ylhäällä kauaa, vaan poni rupeaa riuhtomaan niitä itselleen. Myös epäkunnioittava pureminen astuu kuvioihin astuu niin kavioita puhdistettaessakin kuin varustettaessa.

Selkäännousun on myös tapahduttava pikaisesti, sillä ponin kärsimättömyys tulee tässäkin esille. Muutoin ratsastaessa tulee esille Liadanin suuri työmoraali. Se liikkuu eteenpäin omalla moottorilla ja nauttii vauhdikkaista lajeista, kuten esteratsastuksesta. Koululiikkeittäkin se taitaa kohtuullisesti, muttei jaksaisi niitä kauaa veivata. Tamma on herkkä kädelle, mutta koulua mentäessä se haluaisi kiihdytellä ja muuttuu kovemmaksi suusta. Esteet ovat siis ponille ominainen laji ja sen hyppylahjatkin pääsevät samalla oikeuksiinsa. Koskaan ei ole Liadan hyytynyt kesken radan, vaan aina se porskuttaa eteenpäin korvat tötteröllä.

Liadanin laukka on hevosmaisen suurta, mikä edesauttaa vauhtia. Ravi on tasainen ja helppo istua. Hypyt lähtevät paikasta riippuen aina samalla suurella kaarella, joten estekorkeudella ei ole liiemmin väliä. 

Käsitellessä esim. taluttaessa poni osaa olla myös inhottava. Se näpsii taluttajaa hihasta ja saattaa yrittää karuuttaa omille teilleen. Prinsessakin se vähän on. Lätäköt kierretään ja samon mutaisimmat paikat. Tarhassa ollessaan se ei myöskään pahemmin siedä loimia, vaan ponia hakiessaan voi nähdä siellä täällä värikkäitä riekaleita. Liadan ei ole siis sitä kaikkein nöyrintä mallia ja välillä tammaa on vähän vaikea ymmärtää. Liadan on omanlaisena persoona ja sillä on iso ego!

Ruokinta

Joka päivä 5-7 kg kuivaheinää. Suolakivi jatkuvasti käytettävissä.

  • ​Aamumössö (3,5 dl Racing pony, mineral plus, B-vitamiinivalmiste)

  • Iltamössö (Chian siemenet, turvotettu pellava, hampunsiemen, inkivääri)

  • Herkkuja annetaan kohtuudella ja aina kuppiin. (ettei opi näykkimään!)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now